Designer och tovare i samarbete

Kim i en av de jackor hon designat under märker Hallelomakka. Just nu var jackan under test för att se hur materialet reagerar efter en tids slitage. Kim i en av de jackor hon designat under märker Hallelomakka. Just nu var jackan under test för att se hur materialet reagerar efter en tids slitage.


Fick häromdagen ytterligare en vän inom tovningsvärlden. Kim Halle är en inspirerande kvinna som arbetar som lärare i textil formgivning och teckning hos bland annat Beckmans och Handarbetets vänner. Hon undervisade mig och några antal i stoffteckning hos HV.

Trots att det ibland varit tufft har Kim aldrig velat bli fullt anställd utan alltid varit mån om att kunna frilansa  och på det sättet få nya utmaningar. Bland annat för olika teatrar. Ett projekt hon haft i många år är att designa tovade plagg tillsammans med toverskan Barbro Lomakka. Kim står för design och Barbro för kunskapen med tovning. De började samarbetet redan 2001 och har sedan fortsatt jobba vidare med det under olika perioder. Plaggen de tar fram säljer de under det gemensamma märket Hallelomakka.com.
 
När Kim berättade detta tänkte jag ”tänk så många dolda intressanta projekt och arbeten det finns”. För det är intressant när en professionell designer går på det tovade materialet. Samtidigt som jag ser att designen behöver få behöver kunskap om själva tovningen. Det är lätt att ta det tovade som vilket annat ”tyg” som helst. Då tycker jag att man missar tovningens fina detaljer som de organiskt oklippta kanterna och möjligheten att forma tyget redan under processen. Det som gör tovningen unik. Här tycker jag att Barbro lyckats finna en fin balans i hennes andra projekt och arbeten med inredning.

Säker på att fler liknande samarbeten kommer att komma allt eftersom fler unga säker sig ut på nya stigar för att finna sitt eget uttryck.

Närbild på jackan som har en fantastisk lyster.
Närbild på jackan som har en fantastisk lyster.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln